Viisi askelta hyviin hankintoihin
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Viisi askelta hyviin hankintoihin
26.03.2025
Kotimaisen ruuan tarjoaminen ei ole sattumaa. Se on suunnittelua, yhteistyötä ja arvojen näkyväksi tekemistä. Näillä viidellä askeleella viet julkisten hankintojen suuntaa kohti maukkaampaa ja vastuullisempa suomalaista ruokaa.

1. Kirjaa kotimainen ruoka strategiaan ja ruokapalvelujen toimintasuunnitelmaan
Päivittäkää hankintastrategia kotimainen ruoka huomioiden. Kirjatkaa siihen ruokatarjoilussa huomioonotettavat kotimaisen ruuan käyttöön liittyvät tavoitteet. Esimerkiksi: ”Elintarvikehankinnoissa suosimme lähiruokaa ja kotimaisia tuotteita. Vihannekset, kasvikset, leipä, peruna, viljatuotteet sekä liha ja lihajalosteet, maito ja maitovalmisteet sekä kananmunat ovat kotimaisia.”
2. Huomioi kotimainen ruoka ruokalistan suunnittelussa
Ruokalista on avainasemassa – sen suunnittelu ratkaisee, mitä ja millaista ruokaa julkisella lautasella tarjotaan. Suunnitelkaa ruokalistat niin, että ne kannustavat suomalaisen ruuan käyttöön. Huomioikaa satokausi ja hyödyntäkää rohkeasti paikalliset erikoisuudet ja herkut sekä alueellinen, rikas ruokakulttuuri!
3. Kotimainen ruoka mahdollistuu hyvällä vuoropuhelulla ja tiedottamisella
Ennakoiva vuoropuhelu tilaajan ja tuottajien välillä antaa hyvää tietoa siitä, millaista tarjontaa ja laatua on saatavilla. Yhteydenpito ruuan tarjoajien ja elintarvikealan yritysten, maatalousyrittäjien, järjestöjen sekä muiden toimijoiden kanssa on avainasemassa. Alan toimijoiden kesken voidaan järjestää säännöllisesti vapaamuotoisia tapaamisia. Tiedottakaa hyvin ja ajoissa tulossa olevista kilpailutuksista, eikä pelkästään HILMA:ssa.
4. Kotimainenruoka toteutuu, kun kilpailutuksessa käytetään laatukriteereitä
Hankintaohjeistukseen liittyvät tuoteryhmäkohtaiset laatukriteerit tulee työstää huolella ja verkostojen osaaminen kannattaa hyödyntää myös. Halvin mahdollinen hinta ei ole ainoa hankintakriteeri!
5. Kotimainen ruoka ansaitsee seurantaa ja kiitosta!
Luokaa päätöksenteon tueksi luotettava seurantajärjestelmä, jossa esimerkiksi valtuusto tai muut luottamuselimet saavat kerran vuodessa tiedon siitä, millaista ruokaa teillä tarjotaan. Hyödynnä hyvä työ! Voisiko kotimaisen ja paikallisen ruuan tarjoaminen olla teidän kuntanne tai hyvinvointialueen markkinointivaltti ja erikoisosaamista, josta tiedotetaan ja kerrotaan iloisesti muillekin?
Linkki oppaaseen tallennetaan tähän lähiaikoina.

Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: julkisethankinnat, julkisetruokahankinnat, julkisetruokapalvelut