Takaisin Pienet kokit suurten makujen äärellä – Ilmoittautuminen Ruokakoululeireille alkoi

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Pienet kokit suurten makujen äärellä – Ilmoittautuminen Ruokakoululeireille alkoi

01.03.2025

Itse valmistettuja herkkuja, uusia ystäviä, liikuntaa ja retki maatilalle. Miltä kuulostaa?

Kesällä 2025 järjestetään jälleen noin 60 Ruokakoulu-päiväleiriä! Lähiruokateemainen leiri tarjoaa 8–12-vuotiaille lapsille hauskan ja käytännönläheisen tavan oppia ruuanlaitosta, ravitsemuksesta ja liikunnan merkityksestä. Ruokakouluja järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea.

Ruokakoulu
Ruokakoulu

Ruokakoulu kestää 4–5 päivää, ja jokainen leiripäivä on 6–8 tunnin mittainen, jonka jälkeen lapset palaavat yöksi kotiin. Leiripäivät sisältävät lasten itse valmistamat aamupalat, lounaat ja välipalat sekä vähintään tunnin mittaisen liikuntahetken. Lähiruokateema näkyy niin ruokalistoilla kuin ohjelmassakin, ja leirit toteutetaan paikallista tarjontaa kunnioittaen.

– Uusiin makuihin tutustuminen on ollut mielenkiintoista. Yllättävän moni lapsi maistaa ensimmäisen kerran esimerkiksi raparperia. Käymme usein keräämässä nokkosia raaka-aineeksi, mikä on monille uutta. Yritän aina tuoda Ruokakouluun hieman erikoisempia kasviksia tai vaikkapa tutusta porkkanasta erivärisiä muunnoksia, kertoo toiminnanjohtaja Päivi Kokki Mäntsälän-Pornaisten 4H-yhdistyksestä.

Kokin mukaan leirillä muodostuu uusia kaverisuhteita, kun Ruokakouluun hakeudutaan eri puolilta kuntaa tai jopa naapurikunnasta. Ruoka kokoaa leiriläiset ja heidän läheisensä yhteen leirin kohokohtiin kuuluvalla perhepäivällisellä.

– Jännitys oikein väreilee ilmassa, kun lapset odottavat perheenjäseniään tarjotakseen heille itse valmistamaansa ruokaa.

Leiriviikon kruunaa vierailu lähitilalla

Positiivisissa palautteissa yksi leirin aktiviteeteista nousee yli muiden: vierailu lähitilalla. Ruokakoulu-leirejä järjestetään yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n sekä Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbundin (SLC) kanssa. Yhteistyö mahdollistaa leiriläisille retken maatilalle, jossa he pääsevät kosketuksiin ruuan alkutuotannon kanssa.

– Oma arkinen työ on lasten silmin mielenkiintoista. Kysymyksiä tulee paljon, ja upea elämys on vaikkapa traktorin koppiin kiipeäminen tai eläinten kohtaaminen, kertoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

MTK ja 4H ovat pitkäaikaisia kumppaneita lasten ruokakasvatuksen parissa. Siivonen pitää tärkeänä, että Ruokakouluissa aihetta lähestytään ilon kautta.

– Viime aikoina ruokakeskustelu on keskittynyt paljon ruuan hintaan. Erityisesti lapsille ja nuorille on tärkeää viestiä ruuasta muunakin kuin kulueränä. Hyvä ruoka tukee terveyttä ja antaa virtaa päivää. Itsetehtynä se on vielä parempaa!

Ilmoittautuminen kesän 2025 Ruokakoulu-leireille alkaa maaliskuussa ja jatkuu kevään ajan leirijärjestelyjen edetessä eri paikkakunnilla.


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: ruokakoulu