Pääsiäinen valaisee kevään
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Pääsiäinen valaisee kevään
15.04.2025
Talven selkä taittuu viimeistään pääsiäiseen! Aurinko ja vihertyvä maisema puskevat uutta elämää ja antavat lupauksen tulevasta kasvukaudesta. Pitkä viikonloppu antaa mahdollisuuden hengähtää, kokoontua yhteen ja nauttia kiireettömästä ruuanlaitosta. Oman maan ruoka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Juhlapöytä voi olla kotoisa, rento tai juhlava – kuitenkin oman porukan näköinen ja yhteen kutsuva.
Lammas on perinteinen pääsiäisen herkku
Kotimaista lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden. Kotimainen lampaanliha on mukavan makuista, monikäyttöistä ja mureaa, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Perinteisen paistin lisäksi lammas maistuu upeissa, tuoreilla yrteillä maustetuissa juhlapyöryköissä, joiden pyörittely sopii mainiosti perheen yhteiseksi puuhasteluksi. Lampaan makupareiksi sopivat erinomaisesti kotimaiset yrtit, kuten minttu, lehtipersilja tai tyylikäs salvia, hurmaavaa valkosipulia unohtamatta.
Pääsiäisen juhlapöytään sopii moni muukin herkullinen liharuoka tuttujen arkisuosikkien sijasta: Olisiko nyt aika kokkailla naudan paistia, possun filettä, kokonaista broileria tai vaikkapa kalkkunaa? Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena.
Raikkaita kasviksia, ihania yrttejä
Raikkaat, monipuoliset kasvikset sopivat kaikkien liharuokien lisukkeeksi ja voivat toimia myös juhlapöydän pääosassa. Kotimaisia perunoita ja varastojuureksia löytyy kellareista aina uuteen satoon saakka. Käsin kuoritut ja kermassa haudutetut valkosipuliperunat ovat todellista luksusruokaa pyhien kunniaksi! Tuoreyrtit raikastavat pöydän ja ovat mainioita makupareja täyteläisille liha- ja kasvisruuille. Silmäile pakkausta myös vihannesostoksilla, löytyyhän siitä Sirkkalehti- merkki? Kotimaiset yrttiruukut, kasvikset ja vihannekset puolestaan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Muista myös kotimaiset pääsiäiskukat – kauniisti kotimaisia kukkia, kuten narsisseja tai tulppaaneja, viljellään yli 400 suomalaisella puutarhalla.
Makea herkku kruunaa juhla-aterian
Makea herkku päättää aterian suloisesti ja kruunaa kahvihetken. Itsetehdyn jälkiruuan sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Raikkaat pakastemarjat sopivat keväisiin jälkiruokiin. Supisuomalainen ruis yllättää mämmissä, joka tarjoillaan kermatilkan kera pääsiäisen helpoimpana jälkiruokana. Hieman enemmän vaivaa vaativa, mutta taatusti palkitseva leipomus on upea, tyrnillä maustettu juustokakku.
Herkullisen pääsiäisen vinkkilista
-
Kotimaiset raaka-aineet tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja Sirkkalehti-merkistä
-
Tutut raaka-aineet yllättävät: kotimaisista soppaherneistä kasvaa pienessä multamäärässä kauniita herneenversoja. Taitava maalari koristelee pääsiäiskoristeeksi tyhjäksi puhalletun kananmunankuoren!
-
Oletko maistanut kotimaista kvinoaa, härkäpapuja, maitohyllyn monipuolisia tuotteita, kokonaista broileria tai lampaanlihaa? Olisiko pääsiäisenä aikaa kokeilla erilaisia reseptejä tai tutustua uusiin raaka-aineisiin?
-
Ruuanlaitto yhdistää: pienetkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan keittiöpuuhiin omien taitojensa mukaan.
-
Ruuan ympärille on helppo kehittää mukavaa ohjelmaa: Miten olisi tuoreyrttien sokkotunnistus maun perusteella tai mämmitasting kaveriporukalla? Tai houkuttaisiko aurinko porukan jo eväsretkelle?
Kokeilisitko näitä reseptejä pääsiäisenä?
- Perinteinen lampaanpaisti
- Lammaspyörykät
- Valkosipuliperunat
- Pääsiäisen maalaissalaatti
- Paistettu tyrnijuustokakku

Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: mtk mobiili, mtk-mobiili