Takaisin Ovatko eurooppalaiset ruokastandardit itseisarvo?

Blogi – Maatalous ja suomalainen ruoka

Ovatko eurooppalaiset ruokastandardit itseisarvo?

30.05.2015

EU:n ja USA:n väliset vapaakauppaneuvottelut Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ovat parhaillaan käynnissä. TTIP-neuvottelut ovat herättäneet voimakkaita tunteita Euroopassa; toiset pitävät neuvotteluja epäilyttävänä suhmurointina, puolustajat näkevät sopimuksessa yhden tärkeän mahdollisuuden lisää nostaa rämpivä Eurooppa takaisin jaloilleen. Vapaakauppasopimuksen tarkoitus on talousalueiden välisen sääntelyn harmonisointi kaupan helpottamiseksi. Vapaakauppa on sinällään harhaan johtava termi ainakin EU:n ja USA:n välillä, sillä tuotteiden pitää noudattaa kummankin osapuolen mielestä maailman tiukimpia laatustandardeja.

Maatalouden ja ruoantuotannon kannalta TTIP-sopimusneuvottelut ovat varsin mielenkiintoiset, ja niiden lopputulos tulee vääjäämättä vaikuttamaan eurooppalaiseen ruoantuotantoon. Tällä hetkellä EU:n ja USA:n välistä kaupankäyntiä rasittavat kustannukset, joita syntyy muun muassa erilaisen sääntelyn, tullimaksujen ja tullien ulkopuolisten kaupan esteiden kautta. TTIP-sopimuksella pyritään purkamaan näitä kaupan esteitä ja avaamaan tasapuolinen pelikenttä yrityksille niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Vapaakauppaneuvotteluiden yhteydessä todetaan usein, että kyse on vapaasta kaupasta – ei eurooppalaisista standardeista. Mutta nämä kaksi asiaa eivät voi olla eri keskusteluja. Neuvottelujen osalta suurin haaste onkin löytää yhteinen sävel asiassa, jossa neuvottelijoiden lähtökohdat ovat näin erilaiset. USA:n ja EU:n maataloustuotannon päämäärä on sama – tuottaa kansalaisilleen tarpeeksi puhdasta ruokaa – keinot tämän päämäärän saavuttamiseen puolestaan vaihtelevat suuresti. EU:ssa edetään varovaisuusperiaatteella kun taas USA:ssa ruokaturvan asioihin suhtaudutaan riskiperusteisesti kiinnittäen huomiota vain lopputuotteen laatuun – molemmille tämä asia on kuitenkin ruoantuotannon tärkeimpiä prioriteetteja. Kyse on enemmänkin periaatteista ja ajatusmaailmasta – pidämmekö omaa tapaamme tuottaa ruokaa kestävämpänä? Saammeko markkinoitua sen kuluttajille?

Eurooppalaisen ruoantuotannon suurin valtti nimittäin on esimerkillinen ruokaturvallisuus. Koska emme voi kilpailla USA:n kanssa suuruudenekonomiassa, meidän täytyy löytää muita kilpailuvaltteja. Euroopassa korkeat standardit koko tuotantoketjun läpi – pellolta pöytään – ovat ehdottomasti paras valttikorttimme. Miksi tätä ei siis hyödynnetä markkinoinnissa paremmin?

Korkean lisäarvon tuotteilla on menestymismahdollisuudet myös USA:n markkinoilla. Erityisesti terveysvaikutteisille tuotteille löytyy markkinoita Yhdysvalloista. Jalostamattoman alkutuotannon osalta maataloutemme on paljon haavoittuvaisempi. EU:n maatalous ja elintarvikevienti koostuvat suurilta osin pitkälle jalostetuista tuotteista, kun USA puolestaan vie eniten perusmaataloustuotteita. Kauppaneuvotteluiden lopullinen tulos ei siis suomalaisenkaan maatalouden näkökulmasta välttämättä ole yksiselitteisesti hyvä tai huono. MTK:kin tukee TTIP-neuvotteluita ja ennen kaikkea avointa ja pohjoisen maatalouden intressit huomioivaa lopputulosta. Prosessissa tulee ainakin mitattua, onko kaikki eurooppalainen hallinnon taakkaa tarpeen.

Suurin kysymysmerkki maatalouden osalta kauppaneuvotteluissa ovat erilaiset standardit EU:n ja USA:n maatalouden lainsäädännössä ja tuotantostandardeissa. Muun muassa antibioottien ja muiden lääkevalmisteiden käytössä on EU:n ja USA:n välillä hyvin erilaisia käytäntöjä. Pelkästään EU:n sisällä antibioottien käytössä on huomattavia eroja, pohjoiset EU maat ovat profiloituneet antibiootti-vapaana alueena, sillä Suomessa käytetään kolmanneksi vähiten mikrobilääkkeitä ja Ruotsissa vielä Suomeakin vähemmän. Koska EU:nkin sisällä on huomattavia eroja antibioottien käytössä on nähtävissä selkeä markkinointi-etu pohjoisten maiden hyväksi – pystymme tuottamaan puhdasta lihaa ilman, että eläimiä tarvitsee ennaltaehkäisyn nimissä lääkitä antibiooteilla tai käyttää antibioottirehuja. Tätä etua tulisi edelleen paremmin hyödyntää markkinoinnissa.

Mikäli Eurooppaan alkaa virrata edullisempaa naudan- ja broilerinlihaa Yhdysvalloista vapaakauppasopimuksen myötä, paras kilpailuvalttimme erityisesti Pohjois-Euroopassa on antibiootitta kasvanut pellolta pöytään -prinsiipillä tuotettu liha. Standardeista neuvoteltaessa juna voi hurahtaa sivuraidetta ohi kohti samaa päämäärää. EU ei tule sallimaan kloorilla pestyjen kanojen tuontia EU:n alueelle. Miten voimme tietää ettei broilereiden pesemistä korvata jollain toisella kemikaalilla?

Eurooppa ei valitettavasti ole neuvotteluissa kuskin paikalla; USA on neuvotellut useita kauppasopimuksia viime vuosien aikana, ja se on pystynyt priorisoimaan tavoitteensa neuvotteluissa Euroopan kanssa. Kysymysmerkiksi nouseekin onko Eurooppa valmis joustamaan maailmanmittakaavassa esimerkillisistä ruokastandardeistaan saadakseen aikaan kauppasopimuksen USA:n kanssa? Haluammeko edelleen mitata tuotteen laatua ja prosessia koko ketjun osalta, vai riittääkö meille, että lopputuote on priimaa, välittämättä keinoista joilla se on tuotettu.

Milla Anttila

EUROOPAN YTIMESTÄ

MTK:n Brysselin toimisto


Brysselin toimiston tehtävänä on ajaa jäsentemme etuja sekä varmistaa, että Suomen maatalouden erityispiirteet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin EU:n lainsäädännössä ja kansainvälisessä kauppapolitiikassa. Brysselin toimisto seuraa EU:n maatalouspolitiikkaa ja toimii aktiivisesti Euroopan maataloustuottajien ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogecassa.
Euroopan ytimestä -blogia on kirjoittanut Brysselin toimistolla harjoittelijana työskennelleet Tiina Paajanen, Elin Sundblad, Terhi Korpi, Kaius Oljemark, Joanna Asumus, Elisa Vornanen, Pentti Linnamaa, Linnea Nordling, Milla Anttila sekä Iida Viholainen.