Kuka kantaa vastuun, jos metsästyslain muutos on riittämätön?
Uutinen – Metsätalous ja metsänomistaminen
Kuka kantaa vastuun, jos metsästyslain muutos on riittämätön?
03.04.2025
Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämistä tavoitteleva metsästyslain muuttamista koskeva hallituksen esitys on tänään siirtynyt eduskunnan käsiteltäväksi. MTK:n arvion mukaan esitetyt muutokset ovat riittämättömiä erityisesti suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi.
Lakimuutosta on valmisteltu yli vuoden ajan. MTK lähti työhön suurin odotuksin: järjestö on pitänyt tarpeellisena rohkeaa ja laajaa uudistusta suurpetojen poikkeuslupiin liittyvään kansalliseen lainsäädäntöön ja toimintamalleihin. Muutosten myötä on pystyttävä täyttämään kaikkien suurpetojen osalta kaikki kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupien edellytykset. Hyvänä ja toimivana esimerkkinä on pidetty Ruotsin ratkaisuja Suomeen sopeutettuna.
Lausuntokierroksen jälkeen esitys on muuttunut vain vähän, vaikka useat eri tahot antoivat kriittistä palautetta. Erityisen huomionarvioista on, että korkein hallinto-oikeus esitti näkemyksenään, että esityksen mukaiset säännösmuutokset eivät todennäköisesti yksinään ratkaise kannanhoidolliseen metsästykseen liittyvää ongelmaa.
MTK katsoo, että hallituksen esityksen yksi suurimmista puutteista liittyy suotuisan suojelutason viitearvoon. Esitys jättää asian täsmentämättömän asetuksenantovaltuuden varaan. MTK pitää ehdottoman tarpeellisena, että viitearvosta tehdään metsästyslakiin erillinen pykälä, jossa säädetään muun ohella viitearvon määrittämisen perusteista. Viitearvosta säätäminen on erityisen tärkeää suden osalta – ja siinäkin tapauksessa, että susi siirtyisi luontodirektiivin liitteestä IV liitteeseen V. Liitesiirrosta huolimatta luontodirektiivi edellyttää jatkossakin suotuisan suojelutason saavuttamista myös suden osalta.
Lisäksi MTK on toistuvasti esittänyt, että Bernin sopimukseen ja luontodirektiiviin perustuen metsästyslakiin sisällytetään säännös siitä, että metsästyslain mukaisesti toteutetuilla toimenpiteillä on otettava huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset vaatimukset sekä alueelliset ja paikalliset erityispiirteet. Toisin kuin hallituksen esityksessä ehdotetaan, asiaa ei tule kytkeä vain poikkeuslupaharkintaan tai kannanhoitosuunnitelmiin, vaan sen tulee olla perusta koko suurpetojen kannanhallinnalle.
Jatkuvasti kasvavan ja kesyyntyvän suurpetokantamme vuoksi meillä ei ole enää aikaa suppeille juridisille kokeiluille. MTK:n näkemyksen mukaan nyt tulee tehdä kaikki se, mikä tarvitaan kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämiseen. Kuka kantaa vastuun, jos esitetyt lakimuutokset eivät ole riittäviä karhun, ilveksen ja suden osalta ja ahdinko suurpetojen kannanhallinnassa syvenee?
MTK:n lausuntokierroksella antama lausunto, jossa on selostettu kaikki järjestön ehdotukset, on luettavissa täällä: https://www.mtk.fi/-/lausunto-luonnoksesta-hallituksen-esitykseksi-laiksi-mets%C3%A4styslain-41-%C2%A7-n-muuttamisesta
Lisätiedot:
Timo Leskinen, kenttäjohtaja, MTK, 040 075 4235
Anna-Rosa Asikainen, juristi, luonnonsuojelu, MTK, 040 920 9858

Timo Leskinen
kenttäjohtaja
puukauppa, riistapolitiikka, maakuntaedunvalvonnan johtaminen
+358 40 075 4235

Anna-Rosa Asikainen
juristi, luonnonsuojelu
luonnonsuojelun lakiasiat
+358 20 413 2454
+358 40 920 9858
aiheet: metsästyslaki, suurpeto, suurpetokanta