Maatalousedunvalvonnan saavutuksia 2024
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Maatalousedunvalvonnan saavutuksia 2024
01.02.2025
MTK:n tärkein tehtävä on valvoa jäsentensä etua niin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa kuin markkinoilla. Tähän artikkeliin on kerätty maatalousedunvalvonnan saavutuksia vuodelta 2024.

Edunvalvonta ja poliittinen vaikuttaminen
- Vaikutimme siihen, että maatalouteen tai maataloustukiin ei Suomessa kohdistettu budjettileikkauksia.
- MTK:n esityksen mukaisesti Suomessa perustettiin ruokaketjun kasvuhanke, jossa panostetaan erityisesti elintarvikevientiin. Vaikutimme valtion sitoutumiseen siihen ja ruokaketjun järjestäytymiseen pysyväluonteisia vientipalveluita varten.
- Vaadimme hallitusohjelman toimeenpanoa: sika-alan salmonellarahaston ohjausryhmän työ saatiin valmiiksi ja kotieläintuotannon kuiviketiekarttatyö käynnistettiin.
- Tuotimme Sustainable Livestock Farming –kampanja-aineiston ja esittelimme suomalaisen kotieläintuotannon vahvuuksia Brysselin päättäjille ja kansainvälisille kollegoillemme. Tämän avulla vaikutimme myös ennalta tulevaan EU-lainsäädäntöön.
- Vaikutimme EU:n menekinedistämispolitiikkaan niin, että suomalaisella maataloudella olisi jatkossakin edellytyksiä hyödyntää EU:n menekinedistämisrahoitusta.
- Vaikutimme yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamispaketin valmisteluun Brysselissä ja kotimaassa sekä Suomen ohjelmamuutostarpeisiin. Keskeisimmät muutokset liittyivät viljelykiertovaatimuksen rinnalle käyttöön otettavaan viljelyn monipuolistamiseen, nuorten viljelijöiden aloitustuen yrittäjätulovaatimuksen keventämiseen ja nuorten viljelijöiden tulotuen ammattitaitovaatimuksen lievennykseen.
- Painostimme hallintoa avaamaan tukihaku kohdennetusti uudestaan. Tämän seurauksena Ruokavirasto antoi viljelijöille mahdollisuuden täydentää peltotukien hakemuksiaan helmikuussa. Täydentävässä peltotukien haussa oli mahdollista hakea ekojärjestelmätuen talviaikainen kasvipeitetoimenpidettä sekä ympäristökorvauksen tiettyjä toimenpiteitä.
- Vaikutimme lehmäpalkkion määrärahan nousuun.
- Neuvottelimme jatkoa teurashiehojen korotetulle kansalliselle tuelle ja sovimme kotieläintukien korkeammasta ennakosta.
- Eläinten hyvinvointi ja elintarviketurvallisuus: Vaikutimme kansalliseen ja EU-lainsäädäntöön: mm. eläinlääkintähuoltolakiin, eläinten hyvinvointikorvaukseen, ja tulevaan EU eläinten kuljetusasetukseen. Osallistuimme myös antibioottiresistenssin vastaiseen työhön.
- Toimme asiantuntijuutta ja tuottajanäkökulmia esiin useissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa ja työryhmissä.
- Aloitimme eläinten hyvinvointiohjelman suunnittelun osana MTK:n vastuullisuusohjelman päivittämistä.
- Jatkoimme vaikuttamista siihen, että kansalliset vahvuudet eläinten pidossa ja elintarviketurvallisuudessa näkyisivät selkeästi osana kaupan vastuullisuuslinjauksia.
- Haimme minor use -lupia sekä hätälupia kasvinsuojeluun, jotta valmisteita oli mahdollista käyttää tietyillä peltokasveilla sekä avomaanvihanneksilla. MTK:n hakemia minor use -lupia on voimassa noin 35 eri valmisteelle. Hätälupia on haettu vuosittain noin 5-10 kappaletta. MTK on EU:n aktiivisimpia toimijoita minor use- ja hätälupien hakemisessa.
- Vaikutimme Brysselissä EU:n kasvinsuojelulainsäädännön valmisteluun, jotta pohjoisia olosuhteita ja Suomen syrjäinen markkina-asema huomioitiin paremmin. Korostimme vaihtoehtoisten ja vähäriskisten valmisteiden markkinoillepääsyn helpottamisen tärkeyttä.
Maataloustuote- ja ruokamarkkinat
- Saimme Nordic Oats -yhdistykselle 1,8 milj. euron EU-rahoituksen pohjoismaisen kauran menekinedistämiseen Japanissa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa 2025–2027. Kumppaneina ovat Ruokatieto ja ruotsalainen tuottajajärjestö LRF.
- Saimme laajennettua tuottajaorganisaatioiden perustamismahdollisuuksia. Tuottajaorganisaatio on mahdollista perustaa myös tuotteen käyttötarkoituksen mukaan.
- Koulutimme virkamiehiä, neuvojia sekä tuottajia sekä tuotimme työkalut tuottajaorganisaatioiden perustamiseen.
- Avustimme epäreiluja kauppatapoja kohdanneita yrittäjiä ratkaisemaan ongelmia ja veimme yhden tapauksen elintarvikemarkkinavaltuutetun tutkittavaksi.
- Järjestimme useita koulutuksia elintarvikemarkkinalain, sopimusjuridiikan ja uuden datasääntelyn vaikutuksista yrittäjien toimintaan.
- Seurasimme maatalousmarkkinoita ja raportoimme markkinatilanteesta laajalti jäsenkunnallemme. Koulutimme markkinaseurannasta ja sen työkaluista jäsentemme lisäksi neuvojia ja virkamiehiä. Käynnistimme uuden markkinaseurantapalvelun rakentamista MTK-appiin.
- Veimme kaupan keskusliikkeiden hankinta- ja valikoimapäättäjille tietoa kotimaisen tuotannon kestävyydestä tuotantosektoreittain tavoitteenamme, että kansalliset vahvuudet näkyisivät selkeästi osana kaupan vastuullisuuslinjauksia.
- Toteutimme avomaavihannesten ja perunan menekinedistämiskampanjan yhteistyössä Satokausikalenterin kanssa

Johan Åberg
maatalousjohtaja
+358 20 413 2415
+358 40 523 3864
aiheet: edunvalvonta, saavutukset
Ajankohtaista
1
03.04.2025
Kuka kantaa vastuun, jos metsästyslain muutos on riittämätön?
2
03.04.2025
Maista, testaa ja innostu kotimaisuudesta! – Tervetuloa Ruokamessuille 2025
3
31.03.2025
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti
4
31.03.2025
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?
5
28.03.2025
MTK avasi uuden maa- ja metsätalouden markkinaseurantapalvelun jäsenmobiilisovelluksessa
6
27.03.2025
ETL:n, MTK:n ja PTY:n vaalipaneeli 28.3.2025 – katso tallenne
7
27.03.2025
Vuoden lähiruokateko 2025 -palkinto Ease Organic Oy:lle – Yleisön suosikki oli Laten Kala Oy
8
27.03.2025
KiertoaSuomesta.fi kiinnosti kansainvälisiä metsäalan asiantuntijoita Kouvolassa
9
26.03.2025
Lähiruokapäivän 2025 ilmoittautuminen on auki – lähde mukaan järjestäjäksi!
10
25.03.2025
Mainio-jäsenlehti 1/2025 ilmestynyt