Takaisin Elintarvikemarkkinalaki ja ruokavienti esillä lihavaliokunnan ja -foorumin kokoontumisessa

Tiedote – Kotieläin

Elintarvikemarkkinalaki ja ruokavienti esillä lihavaliokunnan ja -foorumin kokoontumisessa

05.03.2025

MTK:n lihavaliokunta ja lihafoorumi kokoontuivat ma 3.3.2025 markkina-aiheiseen etäkokoukseen. Tilaisuuteen osallistui 67 ihmistä.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen kertoi toiminnastaan ja elintarvikemarkkinalain mielestään tärkeimmistä heikomman sopimuspuolen asemaa vahvistavista kehityskohteista. Asiantuntija Tapani Yrjölä kävi läpi liha-alan kauppatapakyselyn tuloksia: alalla on käytössä varsin vähän kiellettyjä kauppatapoja, mutta etenkin sopimusten yksipuoliseen muuttamiseen on syytä kiinnittää huomiota. MTK:n juristi Kimmo Tammelta kuultiin muista käynnissä olevista lainsäädäntöhankkeista, joilla on vaikutusta markkinoilla toimimiseen. Sääntely on kehittymässä viljelijää suojaavaan suuntaan.

Ruokatieto ry:n kasvujohtaja Jukka Vainionpää kertoi ruokaviennin edistämiseksi nyt luoduista rakenteista ja Ruokatiedon roolista siinä. Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on ruokaviennin kaksinkertaistaminen ja siksi nyt panostetaan vientiä harjoittavien tai aloittavien yritysten palveluihin koti- ja kohdemaissa.

Käytännön esimerkkejä käytännön vientityöstä esitteli MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninios. Hän kuvasi kokemuksiaan lihaviennin edistämismatkoilta Japaniin ja Koreaan, missä suomalaisen tuotannon erityispiirteitä osataan jo nyt arvostaa. Vientityö on pitkäjänteistä ja vaatii kaikilta osapuolilta panostusta. Tällä hetkellä yritysten vientiosaston ovat vielä melko ohuita.


Mari Lukkariniemi

asiantuntija, liha

lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 171 9070

Juho Kyntäjä

asiantuntija, liha

nauta- ja lammasasiat, rehuasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 517 6972

aiheet: kokoustiedote