Lihaseminaari ja Lihafoorumi pidettiin Seinäjoella
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Lihaseminaari ja Lihafoorumi pidettiin Seinäjoella
28.11.2024
MTK keskusliitto järjesti Lihaseminaarin Seinäjoella 13.11. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuorot MMM:n kansliapäällikkö Päivi Nergiltä, Maatalousjohtaja Johan Åbergilta, Snellmanin konsernijohtaja Markus Hellströmiltä, VTT:n Erikoistutkija Emilia Nordlundilta ja Tutkimuspäällikkö Juha Lappalaiselta. Seminaarin puheenvuorojen tallenteet tulevat katsottavaksi MTK-Akatemiaan, jota pääsee helpoiten katsomaan MTK Jäsenet sovelluksella.
Seuraavana päivänä MTK Lihafoorumi kokoontui kuulemaan Lihatilan talous- alustussarjan ensimmäistä osuutta: ”Rehuntuotantosopimukset, karkearehumarkkinat ja muu tilojen välinen yhteistyö vaihtoehtona pellon hankinnalle.” Juha Pennala NautaSuomi Oy:stä ja ilmajokinen sikayrittäjä Lotta Iso-Tuisku esittelivät koeteltuja ratkaisuja riittävän rehuntuotannon ja lannanlevitysalan turvaamiseen. Aihe herätti paljon keskustelua ja keskiössä vaihtoehdoissa oli pellon tuoton tehostaminen sekä yhteistyön tekeminen koneissa, viljelykierrossa ja rehun hankinnassa. Lihatilan talous -teemaisia alustuksia on tarkoitus jatkaa MTK:n lihavaliokunnan ja Lihafoorumin tilaisuuksissa.
MTK Keskusliiton liha- ja kananmunasektorien verkostojen puheenjohtajat kertoivat foorumille sektoreiden ajankohtaisista haasteista. Nautasektorilla nautapalkkiokeskustelu herätti useita kommentteja. Sika-alalla odotetaan sika-alan salmonellarahaston etenemistä, jota pidettiin tärkeänä myös kananmunasektorilla, sillä kotieläinsektorilla ei ole varaa menettää salmonellavapautta. Lihasiipikarjasektorilla suomalaisen tuotantotavan viestiminen markkinatoimijoille on ollut keskeinen osa edunvalvontaa. Lammassektori julkisti edellisviikolla hätätilan, sillä tuotannon romahdus alkaa näkyä jo lammasteurastamojenkin kannattavuudessa ja viimeinen nahkamuokkaamo on lopettanut toimintansa. Lammasalan jatkuvuus on uhattuna.
Foorumin iltapäivän viimeisteli Lihaedunvalvonnan kehittämistyöpaja, jonka antia hyödynnetään lihaedunvalvonnan kehittämisessä. Kiitos osallistujille!
Tiedote lihaseminaarista: MTK:n Lahti: Tulevaisuuden ruokaturva varmistetaan lihaviennin merkittävällä kasvulla

Mari Lukkariniemi
asiantuntija, liha
lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta
+358 40 171 9070

Juho Kyntäjä
asiantuntija, liha
nauta- ja lammasasiat, rehuasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta
+358 40 517 6972
aiheet: mtk, mtk mobiili, lihaseminaari, lihaforum