Takaisin Lausunto eräiden elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 6 §:n muuttamisesta

Lausunto

Lausunto eräiden elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 6 §:n muuttamisesta

04.04.2025

Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK ry kiittää mahdollisuudesta lausua asetusluonnoksesta ja toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Suomalainen kotieläintuotanto on tunnustetusti laadukasta, läpinäkyvää ja vastuullista. Erinomaisen tilatason työn tuloksena suomalaiset eläinperäiset tuotteet ovat turvallisia ja maukkaita, kuluttaja saa sitä mitä luvataan. Tuotteet ovat jäljitettävissä jopa tila- ja eläintasolle saakka.

MTK ry suhtautuu luonnoksen esityksiin kiittäen ja kannustaen sekä seuraavin huomioin: Esitetty muutos tukee hallitusohjelman tavoitteita tuotepakkausten merkintöjen parantamisesta. Suomalaisille kuluttajille ruuan kotimaisuus on tärkeä arvo ja peruste ostopäätöstä tehtäessä. Pakkaukset ovat avainasemassa kuluttajainformaation kertomisessa. Luonnoksen mukainen muutos selkeyttää merkintöjä entisestään, ja kertoo lihan ja maidon alkuperän yksiselitteisesti. Lihajalosteet eivät ole nykyisen asetuksen piirissä, kuten eivät myöskään tarjoilupaikan alkuperän ilmoitusvelvoitteen piirissä. Kuluttajalle osan tuotteiden puuttuminen merkintävelvoitteiden piiristä saattaa olla hämmentävää ja epäselvää. MTK ry näkee, että yhä laajempien tuoteryhmien saaminen alkuperämaa- asetusten pariin parantaisi kuluttajainformaatiota edelleen, ja vahvistaisi kotimaista ruokaketjua.

Hyvää Suomesta- merkki on arvostettu brändi ja kuluttajien hyvin tuntema, suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertova alkuperämerkki. Pakkausten alkuperämerkintöjä kehitettäessä, on ensiarvoisen tärkeää, että kuluttajien hyvin tuntema Hyvää Suomesta- merkki huomioidaan vaihtoehtoisena tapana kertoa alkuperästä.

MTK ry huomauttaa, että Hyvää Suomesta- merkki saattaa mennä kuluttajilla sekaisin kotimaisesta työstä kertovan Avainlippu- merkin kanssa, tai merkkien sisältö on epäselvä. Suomen lipun käyttö esimerkiksi elintarvikepakkauksissa on toimijan harkinnan varassa, ja lippua saatetaan käyttää myös harhaanjohtavasti tai monitulkintaisesti, esimerkiksi indikoimaan, että tuotteen valmistaja on suomalainen yritys, tai tuotteen resepti on perinteinen suomalainen resepti. Merkintöjen valvontaan ja kuluttajavalistukseen on kiinnitettävä jatkuvaa huomiota, ja siihen on myös osoitettava resursseja.

Suomen kansallinen asetus lihan ja maidon alkuperämaan ilmoittamisesta on ollut määräaikaisena voimassa vuodesta 2017 saakka, ja sitä on jatkettu useasti. MTK ry näkee erinomaisena kansallisen asetuksen, mutta kannustaa edelleen suomalaista virkakuntaa yhteistyössä suomalaisen ruokaketjun kanssa jatkamaan vaikuttamistyötä komissiolle, jotta vähintään Suomen asetuksen kaltainen merkintävelvoite saataisiin osaksi EU-lainsäädäntöä. Hunajan terävöitetyt alkuperämaa- merkintävaatimukset ovat askel oikeaan suuntaan EU-laajuisesti.

Asetuksesta tiedottamisen ja sen voimaantulon väliin on varattava riittävä aika, jotta jo hankitut pakkausmateriaalit saadaan elintarviketeollisuudessa täysimääräisesti hyödynnettyä. MTK ry kannustaa MMM:tä tuottamaan asetuksesta selkeää ja käytännön esimerkeillä höystettyä, opastavaa materiaalia, joka on kaikkien elintarvikkeita pakkaavien toimijoiden käytettävissä asetuksen täytäntöönpanoon valmistauduttaessa.

Helsingissä, 4.4.2025

Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry

Jussi Martikainen,  viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, MTK ry