Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla
08.04.2025
Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.

MTK varoittaa häiriöistä lihantuotantoketjun alkupäässä liha- ja valmisruoka-alan työtaistelun takia. Suomen Elintarviketyöläisten Liiton viime yönä aloittama lakko sulkee isojen lihatalojen teuraslinjat broileriteurastamoja lukuun ottamatta. Kolmepäiväinen työtaistelu aiheuttaa eläinruuhkaa erityisesti emakko- ja lihasikaloissa.
Eläinten jääminen tiloille suunniteltua pidemmäksi aikaa aiheuttaa ahtautta, koska niiden kasvu ei lakon ajaksi pysähdy. Kyse on siis myös eläinten hyvinvoinnista. Lakon aiheuttama ruuhka voi nostaa eläintiheyden maatiloilla hetkellisesti yli tuotannolta vaadittujen rajojen. Normaalioloissa pienikin puute eläinten tilavaatimuksissa voi johtaa maatilalla mittaviin tukimenetyksiin. MTK painottaa, ettei lakon aiheuttamissa häiriötilanteissa vastuu ylityksestä voi jäädä tuottajalle. Tämä tulee myös Ruokaviraston huomioida valvontojen ohjeistuksessa.
Elintarvikeala on perinteisesti välttänyt myös työtaistelutilanteissa kotieläintuotannolle aiheutuvia häiriöitä. MTK vetoaa kiistan osapuoliin, että ne vielä hakisivat kaikin keinoin ratkaisuja häiriöiden estämiseksi.

Johan Åberg
maatalousjohtaja
+358 20 413 2415
+358 40 523 3864

Mari Lukkariniemi
asiantuntija, liha
lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta
+358 40 171 9070
aiheet: lakko, lihantuotanto, kotieläintuotanto, mtk mobiili, lihatalot