Äänestä suosikkiasi – kuka ansaitsee Vuoden lähiruokateko 2025 -tunnustuksen?
Uutinen
Äänestä suosikkiasi – kuka ansaitsee Vuoden lähiruokateko 2025 -tunnustuksen?
13.03.2025
Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestys on käynnissä! Anna äänesi ja nosta esiin lähiruuan puolestapuhuja. Aikaa äänestää on 22.3. saakka. Sekä yleisön suosikki että raadin valitsema voittaja julkistetaan Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.3.2025.
Vuoden lähiruokateko -palkintoraati on valinnut kuusi ehdokasta, joiden joukosta yleisö voi äänestää suosikkinsa. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esiin merkittävää suomalaista lähiruokatoimintaa ja kiittää niitä, jotka ovat edistäneet kestävää ja vastuullista ruuantuotantoa.
MTK on ollut pitkään mukana tukemassa Vuoden lähiruokateko -kilpailua ja sen tärkeää sanomaa.
Vuoden lähiruokateko on upea tapa nostaa esiin lähiruuan tuottajia ja ruokaketjun toimijoita. Paikallinen ruuantuotanto on elinvoimaisen maaseudun ja ruokaturvan perusta. Meillä on ilo olla mukana tukemassa tätä tunnustusta, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestyksen ehdokkaat ovat:
Arctic Food Lab yhdistää pohjoisen luonnon puhtauden, perinteet ja innovaatiot osana Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kokonaisuutta. Ohjelma esittelee alueen ainutlaatuisen ruokakulttuurin ja edistää kestävää ruoantuotantoa. Arctic Food Lab yhdistää paikalliset tuottajat, ravintolat, ruokamatkailun ja kuluttajat, ja sen ytimessä ovat arktiset raaka-aineet.
Ease Organic Oy tarjoaa helposti käytettäviä luomuvihannestuotteita Mikkelin Haukivuorelta. Paikallisten viljelijöiden yhteistyön ansiosta yritys toimittaa tuoreita luomuvihanneksia suoraan ravintoloihin ja kuluttajille Etelä-Savossa. Ease Organic Oy tarjoaa myös pakastekuivattuja luomuvihanneksia, jotka säilyttävät aromit ja ravintoaineet, ja ovat käteviä käyttää ympäri vuoden.
Ketomo Foodin artesaanijäätelöt valmistetaan suomalaisen alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaidosta ja karrageenittomasta kermasta ilman lisäaineita ja lisättyä valkoista sokeria. Ketomo tekee suojelutyötä Pohjolan Tumman Mehiläisen puolesta ja yhdistää suomalaiset perinteet ja raaka-aineet, kuten Lapinlehmän tilamaidon ja suomalaisen hunajan. Yrityksen missio on edistää lähiruoan asemaa ja tukea puhtaan suomalaisen ruoan tuotantoa.
Koskijäreven Villitila tuotteiden raaka-aineet, kuten villiyrtit, marjat ja sienet, kerätään käsin ilman maan muokkausta. Tila korostaa suomalaisten luonnonkasvien ravintorikkauden ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. Yritys kehittää kotimaisia, terveellisiä ja puhtaita tuotteita, kuten yrttiteesekoituksia ja kukkaissokereita, jotka tarjoavat vaihtoehdon ulkomaisille superfoodeille.
Laten Kala Oy on rovaniemeläisen ammattikalastajan ja lähiruoan puolestapuhujan perustama yritys. Laten Kala kehittää uusia kotimaisia kalatuotteita, kuten järvikalakäristystä, ja tavoittelee oman tuotantolaitoksen rakentamista. Yritys panostaa aktiivisesti puhtauteen ja ympäristöystävällisyyteen, ja haluaa muuttaa suomalaisten asenteita kotimaista kalaa kohtaan.
Vallan Maukas Oy on Vehmaalla sijaitseva pienteurastamo ja lihakauppa, joka tarjoaa tuoretta possunlihaa, mangalitza-possua, palvituotteita ja makkaroita. Yritys palvelee myös ravintoloita ja lähialueen kasvattajia. Vuonna 2016 perustettu Vallan Maukas panostaa tuoreuteen ja laatuun, edustaen lähiruoan arvoja: vastuullisuutta, innovatiivisuutta ja aitoa makuelämystä.
Äänestää voi 22.3. saakka
Ehdokkaista voi lukea lisää ja omaa suosikkiaan äänestää Lähiruoka & luomu -messujen verkkosivuilla. Yleisöäänestys on käynnissä sunnuntaihin 22.3. klo 24 saakka.
Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.3. palkitaan sekä raadin valitsema palkinnonsaaja että yleisöäänestyksen voittaja. Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 5000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi.
Palkinto jaetaan jo kahdettatoista kertaa
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Heinolan Heila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Jyväs-Hamppu (2023), Hakamaan lammastila (2022), Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.
----
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.3.–30.3. samaan aikaan Kevätmessujen ja Golfmessujen (avoinna pe–su) kanssa.

Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802

Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559