Takaisin Julkisilla hankinnoilla on väliä

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Julkisilla hankinnoilla on väliä

26.03.2025

Julkisissa keittiöissä tarjotaan vuodessa liki 380 miljoonaa ateriaa, ja nämä ateriat kuuluvat suomalaisten arkeentaaperosta ja varusmiehestä lähtien aina palvelukodin asukkaaseen saakka. Julkisiin elintarvikehankintoihin käytetään Suomessa vuosittain noin 350 miljoonaa euroa. Kunta- ja maakuntapäättäjillä on aito mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset syövät, ja millä periaatteilla ruokaa lautasille hankitaan.

Julkisella ruokapalvelulla on mahtava mahdollisuus edistää suomalaista ja paikallista ruokakulttuuria sekä elävää alkutuotantoa ja koko suomalaista ruokaketjua. Hankintoja voi tehdä laatukriteereillä, halvin hinta ei ole ainoa mahdollinen kilpailutuksen kriteeri. Tarjouspyynnöissä kannattaa huomioida, että kotimaiset säännökset asettavat monille tuotteille korkeampia vaatimuksia kuin muissa EU-maissa keskimäärin.  

Hyviä esimerkkejä suomalaisista tuotantotavoista on paljon: suomalainen siipikarjatuotanto on vapaa salmonellasta, sioilla on typistämättömät hännät, kanoilla typistämättömät nokat ja antibiootteja käytetään tuotantoeläinten lääkinnässä vain sairauksien hoitoon - toisin kuin yleensä Keski-Euroopassa. Myös torjunta- ja kasvinsuojeluaineita käytetään Suomessa kansainvälisesti vertaillen erittäin vähän ja tarpeeseen perustuen. 

Kotimaisen ruuan lisäämiseksi ruokapalveluissa tarvitaan kaikenkokoisia yrityksiä ja tuottajia. Laajoille kokonaisuuksille on harvoja tarjoajia. Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla, hankintayksikkö voi jakaa hankintasopimuksen erillisiin osiin ja määritellä kyseisten osien koon ja kohteen.  

Lisätietoja ja sektorikohtaiset asiantuntijat löydät täältä.


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: julkiset hankinnat, julkiset ruokahankinnat


Saatat olla kiinnostunut myös näistä