Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? - Viljelijöiden protesti 17.11.2021
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? - Viljelijöiden protesti 17.11.2021
18.11.2021
Maatalous on ajautunut vakavaan talouskriisiin, eikä toimia tilanteen ratkaisemiseksi ole löytynyt. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti. Samaan aikaan viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei ole noussut. Yhtälö on kestämätön.
Ymmärtävätkö teollisuus, kauppa, päättäjät, media ja kuluttajat tilanteen vakavuuden?
Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?
Tätä kysyvät maataloustuottajat keskiviikkona 17.11. klo 11 – 12.30 Helsingin Narinkkatorilla.
Maaseudun Tulevaisuus toistaa tapahtuman suorana klo 11-12.15. Pääset sinne tästä.
Tapahtuma järjestetään Narinkkatorin lisäksi 12 paikkakunnalla ympäri Suomen. Huom. kaksi tapahtumista eri päivänä. Kussakin tapahtumassa myynnissä olevat ruoka-annokset ja/tai tuotteet vaihtelevat. Katso alueelliset tilaisuudet ja kellonajat sivun lopusta. - - - #reilustikotimaista
Läs mer på svenska här
Elintarvikkeita tuottajahintaan
Tapahtumissa viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä perunoita ja kananmunia sekä lihakeittoa ja vegaanista hernekeittoa tuottajahinnalla. Myytävät ruoka-annokset ja tuotteet vaihtelevat paikkakunnittain.
Narinkkatorin tapahtumassa tuottajat tarjoilevat lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä.
Vapaan kanan munarasioita (10 kpl) myydään 50 sentillä ja viiden kilon ämpäri perunoita eurolla. Kaupassa vapaan kanan munat maksavat noin 2,90 euroa kilo ja perunoiden kilohinta on noin euron.
Määrät ja hinnat
• Peruna 5 kg ämpäri 1.00 € (myynnissä 750 ämpäriä)
• Vapaan kanan muna kymppikenno 0.50 € (myynnissä 750 kennoa)
• Lihakeittoannos 0,40 € (myynnissä 500 annosta)
• Vegaaninen kasvishernekeittoannos 0.10 € (myynnissä 250 annosta).
Myynnin lomassa maataloustuottajat kesustelevat kuluttajien kanssa ja vastaavat heidän kysymyksiinsä. Paikalla Narinkkatorilla on esimerkiksi kananmunan-, perunan-, avomaakasvisten-, lihan-, viljan- ja maidontuottajia.
Osoita tukesi maataloustuottajille
Jos kuluttaja haluaa, hänellä on tapahtumassa mahdollisuus osoittaa tukensa tuottajille maksamalla tuotteista tuottajahintaa korkeamman, reilumman tuottajaosuuden. Tapahtumassa voi myös laittaa nimensä adressiin kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Tuen voi osoittaa myös peukuttamalla tapahtumasivua ja postauksia somessa. FB-tapahtumasivu täällä.
MTK on kutsunut Narinkkatorille tuottajien-, teollisuuden-, kaupan ja kuluttajien edustajat keskustelemaan tuottajien vaikeasta tilanteesta.
Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten -paneelikeskustelu klo 11.45 – 12.15
Ohjelma Helsingin Narinkkatorilla 17.11.
Tapahtuman juontaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
10.30 Kevyttä ohjelmaa ja tietoiskuja
- musiikkia, Aimo Kokkola
11.00 Tilaisuuden avaus
- Juha Marttila, puheenjohtaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
- Mats Nylund, puheenjohtaja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC
11.05 Tietoisku
11.10 Kananmunantuottaja Patrik Nikula Somerolta
11.15 Perunantuottaja Asko Niemelä Lopelta
11.20 Musiikkia
11.25 Avomaankasvisten viljelijä Ingrid Träskman, SLC:n viestintäpäällikkö Mia Wikström haastattelee
11.30 Lihantuottaja Jaakko Isomäki Kauhavalta
11.35 Viljanviljelijä Esa Similä Laihialta
11.40 Maidontuottaja Petri Hovi Lappeenrannasta
11.45 Paneelikeskustelu
Keskustelua moderoi MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin
- Mikko Käkelä, toimitusjohtaja, Elintarviketeollisuusliitto ETL
- Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa PTY
- Kaisa Rantasalo, maatalousyrittäjä, maaseutunuorten edustaja MTK:n johtokunnassa
- Olli Wikberg, elintarvikemarkkinavaltuutettu
12.15 Paneeli päättyy
12.15 Musiikkia, Aimo Kokkola
12.30 Ohjelma lavalla päättyy
14.00 Tilaisuus Narinkkatorilla päättyy
Tapahtuman Narinkkatorilla järjestävät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Viljelijän osuudet esimerkkituotteiden hinnoista
Lähde: Fazer Mylly, luomurukiin perushinta 6.10.2021
Lähde: Fazer Mylly, luomurukiin perushinta 6.10.2021
Lähde: Luke, ruokaperunan tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, ruokaperunan tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, naudanlihan tuottajahinta keskimäärin 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, A-luokan lattiakananmuna 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, A-luokan lattiakananmuna 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, kauran tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, kauran tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Viljelijän Avena Berner, mallasohran perushinta 6.10.2021
Lähde: Viljelijän Avena Berner, mallasohran perushinta 6.10.2021
Lähde: Luke, sianlihan tuottajahinta keskimäärin vko 44/21, verkkokaupat, MTK
Lähde: Luke, sianlihan tuottajahinta keskimäärin vko 44/21, verkkokaupat, MTK
Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa
Kantar TNS teki haastattelun suomalaisesta ruuasta ja haastatteli noin tuhatta suomalaista. 86 prosenttia oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että Suomessa pitää tuottaa ainakin sen verran ruokaa, että se riittää suomalaisten omaan kulutukseen.
84 prosentin mielestä suomalaisen viljelijän pitäisi saada nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta.
Lue lisää MTK:n tiedotteesta 15.11.2021:
Valtaosa suomalaisista on valmis maksamaan enemmän kotimaisesta ruuasta jos hinnankorotus menee viljelijälle.
Kuluttajakysely kokonaisuudessaan täällä.
Alueelliset tapahtumat 17.11.2021. Tietoa myynnissä olevista ruoka-annoksista ja tuotteista löytyy kunkin tapahtuman infosivulta (linkit alla)
Järjestäjä | Kellonaika | Paikka |
MTK Häme, | 11-12:30 | Tori, Hämeenlinna |
MTK Kaakkois-Suomi | 11-13 | Kävelykatu Oleksi, Kauppakatu 34, Lappeenranta |
MTK Keski-Pohjanmaa ja |
11-13.00 | Purje, Kokkola |
MTK Pohjois-Savo | 11.00-13.00 | Väisäsen kotiliha, Iisalmi |
MTK Pohjois-Savo | 13.00-17.00 | |
MTK Pohjois-Suomi | HUOM PÄIVÄYS! 4.12. | Sotkamon tori |
MTK Etelä-Pohjanmaa | HUOM PÄIVÄYS! 19.11. klo 15.00-18.00 | Keskustori, Seinäjoki |
MTK Etelä-Savo | 11-13 | Tori, Savonlinna |
MTK Pirkanmaa | 11-13 | Tampere, Jugendtori |
11.00-13.00 | Joensuun tori | |
MTK Satakunta | 14-16.30 | Kauppakeskus Puuvilla, Pori |
MTK Varsinais-Suomi | 11-12.30 | Yliopistonkatu, Turku |
Ålands producentförbund ÅPF | HUOM PÄIVÄYS! 25.11. Kellonaika auki |
Maarianhaminan tori, Ahvenanmaa |
Tapahtuman terveysturvallisuusohjeet täällä.
Klaus Hartikainen
jäsenviestintäpäällikkö
jäsenviestinnän koordinointi ja toteutus
+358 20 413 2316
+358 40 169 2060
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, ruuantuotanto, maatalous, ruoantuotanto, kannattavuus, suomalainen ruoka, maanviljely, maataloustuotanto, reiluuttaminen