Uutinen

Mikä on lehmä?

01.11.2018

Vastuullisesti hoidetulla ja kasvatetulla lehmällä on Suomessa monia positiivisia ympäristö- ja muita vaikutuksia. Lehmä tuottaa valkuaista kasveista, jotka olisivat muuten ihmiselle ravinnoksi kelpaamattomia. Lehmän ravintonaan käyttämä nurmi sitoo hiiltä, lanta toimii lannoitteena, laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta ja suomalaisen ruuantuotannon vesijalanjälki on erityisen kestävä. 

Nautafaktaa #mikäonlehmä #lehmäonjees 


Nauta ja nurmi

  • Naudan ruuansulatus on mitä tehokkain biojalostamo!
  • Nautojen pääravinto on nurmea - kasvillisuutta, jota vain märehtijä pystyy pötsimikrobien ansiosta sulattamaan ja valmistamaan proteiiniksi.
  • Nurmet sitovat hiiltä.
  • Nurmirehun (säilörehu, heinä, laidun) lisäksi nautojen ruokinnassa käytetään muun muassa kotimaista viljaa sekä rypsi- tai rapsirouhetta (rypsiöljyn tuottamisessa ylijääviä kasvinosia).
  • Suomella on luontaisia etuja nurmiviljelyssä, sillä lyhyestä ja viileästä kasvukaudesta johtuen nurmikasvit kasvavat Suomessa hyvin
  • Nurmi hoitaa maata ja on siksi tärkeä osa peltojen viljelykiertoa
  • Nurmi on monivuotinen kasvi, jolloin maata ei muokata vuosittain ja näin hiiltä vapautuu maaperästä vähemmän
  • Nurmea viljellään myös alueilla, joissa suoraan ihmisravinnoksi viljeltävien kasvien viljely onnistuu heikosti. Näin saadaan ravintoa niiltäkin alueilta, jossa viljely olisi muuten lähes mahdotonta.

Naudat ja ympäristö

  • Lanta on hyvää maanparannusainetta ja ravinnelähde, jota tarvitaan peltoviljelyssä. Lannan hyötykäyttö vähentää kemiallisten lannoitteiden käytön tarvetta. Lanta levitetään yhä useammin sijoittamalla peltoon, millä vähennetään ravinteiden karkaamista
  • Nurmet sitovat hyvin ravinteet ja maa-aineksen peltoon ja ehkäisevät näin ravinnevalumia sekä päästöjen leviämistä vesistöihin.
  • Nautojen lukumäärä Suomessa on vähentynyt yli kolmanneksella vuodesta 1990.  Tehokkuuden kehittymisen myötä jokainen nauta tuottaa maitoa/lihaa enemmän.
  • Nautojen hiilijalanjälki tuotettua maitolitraa kohti on pienentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana noin kolmanneksen
  • Maankäyttö Suomessa on kestävällä tasolla. Nurmen edulliset vaikutukset pääsevät esiin, koska eläintiheys on kestävällä tasolla
  • Nautojen laiduntaminen ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja ylläpitää useiden uhanalaisten eliölajien vaatimia elinympäristöjä. - Laiduntavien nautojen väheneminen on jo kaventanut Suomessa uhanalaisten eläinlajien elinmahdollisuuksia.
  • Vuosittainen sadanta ylittää Suomessa haihdunnan ja pohjavettä muodostuu lisää. Ruuantuotantomme vesijalanjälki on hyvin kestävä ja vesi-intensiivisiä kotieläintuotteita on hyvä tuottaa maassa, jossa makean veden varat ovat runsaat.

Suomalainen tuotantotapa

  • Soijaa ei käytetä Suomessa nautojen ruokinnassa.
  • Suomessa 85 % naudanlihasta tuotetaan maitorotuisista eläimistä.
  • Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna suhteellisesti pienempi ilmastovaikutus tuotettua naudanlihakiloa kohden.
  • Kaikesta ruuantuotannosta aiheutuu kasvihuonekaasupäästöjä, mutta tuotannossa myös sitoutuu hiiltä maaperään ja kasvustoon. Maidontuotannon/ lypsylehmän suora maatalouspäästöjen osuus on 3,9 % ja naudanlihantuotannon 2,7 % Suomen kokonaispäästöistä. (Luonnonvarakeskus ja Tilastokeskus). Tämän lisäksi syntyy kasvihuonekaasupäästöjä maan- ja energiankäytöstä.
  • Ruuantuotannon päästöissä ei tällä hetkellä huomioida juuri lainkaan hiilen sidontaa. Sitoutuvan hiilen määrää tutkitaan parhaillaan Suomessa ja maailmalla.

Eläinten terveys ja hyvinvointi

  • Jokainen nauta on yksilöllisesti merkitty ja niillä on syntymätunnus. Suomalaisten nautojen elinkaari ja olinpaikka on koko ajan tiedossa.
  • Suomessa on käytössä nautojen terveydenhuoltojärjestelmä Naseva, johon rekisteröidään oleelliset tiedot yksittäisten eläinten sekä koko karjan terveydestä ja hyvinvoinnista.
  • Lääkkeiden käyttöä seurataan ja niitä käytetään diagnoosiin perustuen eli vain sairauksien hoitoon eläinlääkärin määräyksellä.
  • Hormoneiden käyttö kasvun lisääjänä on Suomessa kiellettyä.
  • Jos on tarpeen nupouttaa vasikka sarven aiheen kasvun estämiseksi, käytetään rauhoitusta ja paikallispuudutusta kipulääkkeeseen yhdistettynä.

Nauta suomalaisessa yhteiskunnassa

  • Nauta on tärkeä osa suomalaista maaseutua
  • Nauta elävöittää maaseudun maisemaa sekä ylläpitää suomalaista perinnettä ja maalaiskulttuuria
  • Naudat toimivat ympäristönhoitajina, laiduntaminen ylläpitää avointa maisemaa
  • Nauta työllistää ja elättää suomalaisia niin maaseudulla kuin kaupungissakin muun muassa kuljetuksen, myynnin ja teollisuuden tehtävissä
  • Nauta on Suomessa kymmenien tuhansien ihmisten päivittäinen työkaveri
  • Suomalaisten nautojen ansiosta saamme herkutella esimerkiksi suomalaisella jäätelöllä ja suomalaisilla juustoilla
  • Nauta on keskeinen osa ruokaturvaamme ja huoltovarmuutta. Ilman maitoa ja lihaa valkuaisomavaraisuutemme olisi vieläkin huonompi (nyt 20 %).