Ranskalainen marjapannari Clafoutis
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Ranskalainen marjapannari Clafoutis
21.04.2023
Clafoutis on ihana jälkiruoka tai brunssitarjottava ja makea herkku sopii myös kahvin kanssa nautittavaksi. Perinteinen ranskalainen pannukakku on suomalaista serkkuaan makeampi ja rakenteeltaan vanukasmaisen pehmoinen.
Perinteiseen ranskalaiseen clafoutikseen piilotetaan kirsikoita, mutta sattumiksi sopivat myös kotimaiset marjat, uutta satokautta odotellessa vaikkapa isot pakastevadelmat tai kokonaisena pakastetut mansikat. Satokauden mittaan clafoutiksen sattumat vaihtuvat kevään raparperista kesän marjoihin tai vaikkapa syksyisiin omenoihin. Yksinkertaisista raaka-aineista syntyy huikea herkku!
6- 8 annosta
30 g voita
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
lisäksi
300 g marjoja, esim. isoja vadelmia tai kokonaisia mansikoita
2 rkl sokeria
- sulata voi, anna jäähtyä
- sekoita suolaripaus vehnäjauhoihin
- riko munat kulhoon, mittaa joukkoon sokeri ja vaahdota kakkutaikinamaisen kuohkeaksi
- lisää munavaahtoon maito ja kerma, jäähtynyt voisula ja jauho-suolaseos siivilän läpi
- sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa tai vatkaa taikinaa
- voitele suorakulmainen, noin 25 x 20 cm tai vastaava, uunivuoka voinokareella
- kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 15 min
- lisää puolikypsän taikinan pinnalle kohmeiset pakastemarjat ja ripottele päälle sokeri
- jatka paistamista 15 -20 minuuttia, kunnes clafoutiksen pinta on kauniin värinen
- clafoutis-pannari saa jäädä sisältä meheväksi ja ”tytiseväksi”.
Tarjoile clafoutis vappupöydän tai viikonlopun herkkuna hivenen jäähtyneenä ja tasaantuneena sellaisenaan, kermavaahdon tai vaniljajäätelön ja marjojen tai raikkaan hillon kanssa.
Resepti: Heidi Siivonen
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802